09.09.2016

İlçe Müftümüz Bahtiyar TARANOĞLU'nun Kurban Bayramı Mesajı;

Allah’ımızın bize lütfettiği sonsuz nimetlerle bir Kurban Bayramını daha 12 EYLÜL 2016 Pazartesi günü idrak etmiş olacağız. Bizleri bu günlere, bu nimetlere kavuşturan Allah’ımıza sonsuz şükranlarımı sunuyorum.

Nimete ulaşmak kadar onun kıymetini bilmekte önemlidir. Bu bağlamda bizler için dini ve milli bayramların ayrı bir önemi ve kıymeti vardır. Sevinçlerimizi ve üzüntülerimizi yürekten paylaşırız. Ufak tefek kusurlarımızı örter kenetleşiriz.  Bu kenetleme azgın denizlerde gemilerin bağlandığı halata benzer adeta. Çünkü o halatlar çok ince liflerin örülmesi yani bir araya gelmesiyle oluşmaktadır.

Bayramlar, sevinçleri büyütme mevsimidir. Bu bayramda da sevinçleri dünya çapında genişletmeliyiz. Önce kendi gönüllerimiz bir sevinç yumağı hâline gelmeli, sonra özellikle varlık sebebimiz olan annelerimizin ve babalarımızın gönüllerini ve onların hayır dualarını almalıyız. Bir tatlı söz işitmek için hayatın bütün ağırlığını paylaşmayı göze alan çileli eşleri sevindirmeliyiz. Evlerin canlı bayramları olan çocukları sevindirmeliyiz ve yılda bir defa gerçekleşen bu ibadetin coşkusuyla tanıştırmalıyız. Gönüllerin ağır yükü olan küskünlükleri ortadan kaldırmalı, Selâmlaşarak, musafaha ederek, kucaklaşarak, ziyaretleşerek, kurban etlerini dağıtarak, ikramda bulunarak; bütün sokakların, bütün komşuların, bütün yurdumuzun, İslâm coğrafyasının ve bütün dünyanın gözlerine sevinç taşımalıyız.

Evinde ve yatağında ziyaretçi bekleyen insanlarımızı hatırlamalı; öksüz ve yetimlerin, kimsesiz ve ihtiyaç sahiplerinin yüzlerinin gülmesine ve ümitlerinin yeşermesine vesile olmalıyız. Bizimle bayram sevincine katılamayan; hapishane ve hastane köşelerinde, düşkünler yurdunda bulunan vatandaşlarımızı ziyaret edip gönüllerini almalıyız.

İnsanlığın ortak barışının korunmasında önemli sorumluluğu olan, ancak yıllardır kendi dinî bayramlarını dahi sevinç ve mutlulukla kutlamaya hasret kalan; gözyaşı, şiddet, savaş, ekonomik sıkıntı ve yoksulluğun gölgesinde başta Suriyeli kardeşlerimiz olmak üzere yeryüzünde zulüm gören bütün din kardeşlerimizi hatırlamalı ve onlar için dua etmeliyiz.

Kurban ibadetini gerçekleştirirken sevgili Peygamberimizin “İslam’ın, bütün mahlûkata şefkat merhamet ve ihsan” prensibini unutmamalıyız.

Yüce Yaratana yakın olmak için yerine getirdiğimiz bir ibadeti ifa ederken bizi ondan ve onun rızasından uzaklaştıracak her türlü davranıştan kaçınmalıyız. Hayvana eziyet ederek, dinin yarısı addedilen temizliği göz ardı ederek, insan ve çevre sağlığını tehdit ederek kurduğumuz veya kurmaya çalıştığımız yakınlığa gölge düşürmemeliyiz.

Bu vesile ile Kurban Bayramımızın birlik ve beraberliğimizin daha da perçinleşmesine, maddi ve manevi yükselişimize vesile olmasını Yüce Mevlamdan  niyaz ediyorum.

Bahtiyar TARANOĞLU

Bulancak İlçe Müftüsü