06.10.2017

Camiler ve Din Görevlileri Haftası Konferansı 75.Yıl Halk Kütüphanesinde Verildi

Müftülüğümüzce Camiler ve Din Görevlileri Haftası Programları çerçevesinde 06 EKİM 2017 Cuma günü saat(14:00-16:00) arasında İlçemiz 75. Yıl Halk Kütüphanesi Toplantı Salonunda konuşmacı olarak Giresun İl Özel İdaresi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Mehmet FATSA’nın katıldığı, İlçemiz Müftüsü Bahtiyar TARANOĞLU, İlçemiz Vaizi Atnan CÖMERT, Müftülüğümüz Murakıbı Mitat SARIYILDIZ, Sarayburnu Camii Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Yusuf Ziya SİPAHİ, Engelliler Derneği Başkanı Şenel ERGÜNER, Muharip Gaziler Derneği Başkanı Dursun Ali BEYAZ, İlçemiz Diyanet Vakfı Temsilcisi Celalettin ŞAHİN, Din görevlileri ve vatandaşlarımızın katılımları ile 2017 Yılı Camiler ve Din Görevlileri Haftası ana teması “ Cami, Şehir ve Medeniyet “ konulu konferans verildi.

Konferans İstiklal Marşı ve Sarayburnu Camii İmam-Hatibi Metin AKTAŞ’ın Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başladı.

Konferansta konuşan İlçemiz Müftüsü TARANOĞLU “  Peygamberimiz dönemindeki camiler ile günümüzdeki Camiler arasında farklar var. Biz gençliğimizde camiye erken giderdik ve camilerde fıkıh dersleri olurdu. Camilerimizde çocuklarımızın okuyacağı yer, hocanın duracağı lojman, gelir getirecek alışveriş merkezleri olmalı. Hep beraber ne gibi sorunlarımız varsa imamından müezzinine bir araya gelip değerlendirmemiz lazım. Çoğu camiler maalesef Müftülüklere sorulmadan yapılmaktadır. Hepinize teşekkür ediyorum” dedi.

Ardından Araştırmacı Yazar; Giresun İl Özel İdaresi Kültür ve Sosyal İşleri Müdürü Mehmet FATSA “ Cami Şehir ve Medeniyet” konulu konferans verdi.  Özetle Şu hususlara değindi. “  Bulancağa yapılan camilerin ilk 1397-1400’lü yıllarda yapıldı. Yapılan bu camilerin isimleri sahil kesiminde Şemsettin Cami, Orta kesimde kepsik Cami ve Yüksek kesimde bu günkü Kovanlığın olduğu yerde ekserando Camii’dir. Bu camiler 1400’lerde Bulancak İlçesinde var. İlk Cuma Camileri daha sonra; Talipli, Yoma, Pazarsuyu, Bayındır, Derecikalan… 1450-1500’de tarihi kayıtlara girmiştir. Anadolu’da ise İlk Cuma Camii Karsta’dır. İsmi Fethiye Camii ve 1060’da açılmıştır. Camiler insanları birleştiren bütünleştiren yerlerdir. Günümüzde bir köyde beş cami var bu yanlış. Tek Cami olması birlik ve beraberliği kuvvetlendirir.  Mesela Bulancak’ta Cuma Camisi olacak tek cami Sarayburnu Camisidir. Diyanet İşleri Başkanlığımız bu sene gerçekten bu güzel afişleri bastırmış ne kadar güzel, bu toplumsal birlik ve beraberliğimizi korumak için çok güzel bir adımdır. Camilerimiz bizim her şeyimizdir. Camilerimiz tevhidin simgesidir. Medeniyet Cami ile başlar. Tüm katılımcılara teşekkür ediyorum.”

Sunuculuğunu İlçemiz Vaizi Atnan CÖMERT’in yaptığı konferans tüm katılımcılara katılımlarından dolayı teşekkür etmesi ile sona erdi.

Bulancak İlçe Müftülüğü