17.03.2016

Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Programını Gerçekleştirdik."

18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitler Haftası münasebetiyle 16 Mart 2016 Çarşamba günü saat 13:30 da Müftülük konferans Salonunda program düzenledik.  Programa Güce Kaymakamımız Mustafa KÖLEOĞLU, Garnizon Komutanı Salim AYDOĞDU, İlçe Müftümüz Mustafa KAYIŞ, Tirebolu İlçe Müftüsü Bedir AYDIN, Güce Emniyet amiri Ferit ÖGE, İlçemizin değerli Daire amirleri ve çok sayıda bay-bayan halkımız katıldılar. Konferans vermek üzere Trabzon Müftülüğü Din Hizmetleri Uzmanı Ahmet AKKUŞ hocamız katıldı.

Program başta Çanakkale'de olmak üzere vatan, bayrak ve din uğrana savaşarak şehit düşen aziz ecdadımızın anısına 1 dakika saygı duruşu ve akabinde İstiklal Marşı ile başladı. Kur'an-ı Kerim Tilavetini Düzçukur Köyü Camii İmam-Hatibi Recep CAZIR hocamız okudu.

Açılış Konuşmasını İlçe Müftümüz Mustafa KAYIŞ hocamız yaptı. Konuşmasında;

" İslam Âlemi için 3 kırılma noktası vardır. Bedir Savaşı,  Malazgirt Savaşı ve Çanakkale Zaferidir. Bedir Savaşı ile o dönem azınlık olan Müslümanlar, müşriklere karşı zafer kazandılar. Malazgirt savaşı ile şuan vatanımız olan Anadolu'nun kapıları Müslümanlara açılmış oldu. Çanakkale Savaşı ile o dönem İslam'ın tek kalesi olan Osmanlı Devleti savunulmuş ve Dünya'nın diğer ucundan gelen Haçlı Ordusu bozguna uğratılmıştır. Bu zaferlerin  ortak noktası ise Yüce Allah'ın yardımı ile İslam'ın, Müşriklere karşı galip gelmesidir. Unutulmaması gereken ise hâla bu haçlı zihniyetinin devam ettiğidir. Tek çözümü ise birlik ve beraberliğimizin tek vücud olarak ırk ayrılığına bakılmaksızın "İslam Kardeşliği"dir.

İlçe Kaymakamımız Sayın Mustafa KÖLEOĞLU yaptığı konuşma da; milletlerin geçmişinde yaşanan  Çanakkale Zaferi gibi geleceğin inşasına ve çalışmasına ışık tutacak olayların insanların kalplerine iyi işlenmesinin öneminden bahsetti. Örnek olarak ise Japonya ve geçmişinde yaşanan Hiroşima ve Nagazaki atom bombası vakasını gösterdi. Milletimizin  Çanakkale Savaşını, yaşananları ve zaferi iyi anlaşılıp, her daim içimizde canlı tutulmasının önemine vurgu yaptı.

Program, Düzçukur Köyü Camii İmam-Hatibi Recep Cazır, giyimli Mahallesi Camii İmam-Hatibi Mustafa KEŞKEKÇİOĞLU ve Kemaliye Mahallesi Yeni Camii İmam -Hatibi Ahmet HİMMET hocalarımızın seslendirdiği Çanakkale Türküsü, Şehit İlahisi ve Milli Şairimiz Mehmet Akif ERSOY'un dizelerini seslendirdiler. Salonda duygusal anlar yaşandı.

Program, Trabzon Müftülüğü din Hizmetleri Uzmanı Sayın Ahmet AKKUŞ'un verdiği "101. Yılında Çanakkale Zaferi" adlı konferans ile devam etti. Hocamız konferansında, Çanakkale Savaşı ile ilgili tarihsel bilgiler vererek söze başladı. Çanakkale Savaşının Sadece orada cenk edenlerden ibaret olmadığı, başta kadınlarımızın maddi ve manevi desteği ve daha 15 yaşına savaşan çocuklarımız olmak üzere topyekün bir seferberlikten bahsetti. Teknoloji ve asker sayılarına göre kazanılan bu zaferde en önemli faktörün "İman" olduğuna vurgu yapılırken "İman varsa İmkan vardır" sözünün gerçekliği kanıtlanmış olduğunu dile getirdi.

Seyit Onbaşı'nın 215 kilogram ağırlığındaki top mermilerini sırtlayarak top kundağına yerleştirmesi, Gelibolu Yarımadası'nda Ertuğrul Koyu'na çıkarma yapan 3000 askerden oluşan İngiliz kuvvetini, komutasındaki 67 askeriyle on saat mavzer atışlarıyla sahilde durduran Ezineli Yahya Çavuş. Ayrıca  Hasan Yarbay’ın Fransız askerine yaralı olduğunu düşündüğü ve yardım etmek için üzerine eğildiği sırada sakladığı hançeri göğsüne sapladı  ve yanına koşup gelen askerlerine fısıltı halinde şu sözleri söyledi; “Allah şahidimdir ki, bu Fransız’a iyilik etmek için yaklaştım!” demesi.Yarbay Hasan Bey son nefesini verirken birden  silkinir gibi oldu ve yanındakilere; “Beni ayağa kaldırınız” dedi.  Askerleri onu yavaşça ayağa kaldırdılar. Üstü başı kan içinde olan ve son anlarını yaşayan Yarbay Hasan Bey; “Lâ ilâhe İllallah Muhammedün Rasulallah” dedi. Yüzünde derin bir tebessüm oluşmuştu ve ardından saygılı bir biçimde sözlerine devam etti. “NİYE ZAHMET BUYURDUNUZ YA RESULALLAH” ve olduğu yere yığılarak ruhunu teslim etmesi. Bütün bu olaylar Yüce Allah'ın yardımı ve izni ile zaferin geldiğinin kanıtlarıdır.

O dönemde yaşanan düşman mihrakların İslam İle olan savaşın hala da devam ettiğinin unutulmaması ve her daim bu bilinç ile hayatımızı şekillendirmemiz gerektiğinden bahsetti. Hocamız, Programa katılan ve dikkatle dinleyen misafirlerimize teşekkürlerini sunması ile konferansı  sona erdi.

Program yoğun katılımlarından dolayı misafirlerimize teşekkürlerimizi sunmamız ve 20 Nisan 2016 Çarşamba günü yapılacak olan Kutlu Doğum Haftası Programında buluşma dileği ile sona erdi.