01.02.2023

İlçe Müftümüz

Abdullah BAL

Yağlıdere İlçe Müftüsü

1971 yılında Giresun’un Espiye İlçesi’nde doğdu. Espiye’de başladığı ilköğrenimini Samsun İstiklal İlkokulu’nda tamamladı. Samsun İl Müftülüğü Merkez Kur’an Kursu’ nda bir yıl kur’an eğitiminden sonra Samsun İmam- Hatip Lisesi’nde başladığı orta öğrenimini 1989 yılında tamamladı. Aynı yıl Rize’nin Ardeşen İlçesi’nde imam-hatip olarak göreve başladı. 1991 yılında Diyanet İşleri Başkanlığı Kastamonu Eğitim Merkezi’nde hizmet içi eğitim kursuna katıldı. 1992 yılında Ondokuz Mayıs Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ni kazandı. 1997 yılında Fakülteden mezun olduktan sonra Diyanet İşleri Başkanlığı İstanbul Haseki Eğitim Merkezi 14.dönem müftü ve vaizler ihtisas kursuna katıldı ve 2000 yılında başarıyla mezun oldu. Askerliğini 2000 yılında 271. kısa dönem olarak İstanbul’da yaptı. 1999-2002 yılları arasında Sinop İli Dikmen İlçe Müftüsü olarak görev yaptı. 2002-2006 yılları arasında Almanya Köln Başkonsolosluğu Din Hizmetleri Ataşeliği çalışma bölgesinde Leverkusen Mimar Sinan Camii ve Betzdorf Sultan Ahmet Camii din görevlisi olarak görev yaptı. Yurtdışı dönüşü 2006-2008 yılları arasında Samsun İl Müftülüğü Vaizi olarak çalıştı. 2008-2012 yılları arasında Bayburt İli Aydıntepe İlçe Müftüsü, 2012-2014 yılları arasında Trabzon İli Araklı İlçe Müftüsü olarak görev yaptı. 2015-2020 yılları arasında T.C. Bern Büyükelçiliği Din Hizmetleri Müşavirliği çalışma bölgesinde Aarburg-Olten Yeşil Camii din görevlisi olarak görev yaptıktan sonra 2020-2022 yılları arasında Samsun İli Atakum İlçe Müftülüğü Vaizi olarak çalıştı. 2022 yılında Yağlıdere İlçe Müftüsü olarak atandı.

Diyanet İşleri Başkanlığı hac ve umre organizasyonlarında din görevlisi, kafile başkanı ve kiralama ekibinde görev yaptı. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İslam Tarihi ve Sanatları Anabilim Dalı “ 1426 No’lu Giresun Şeriyye Sicili Transkripsiyonu ve Değerlendirilmesi” konulu teziyle yüksek lisansını bitirdi. Halen aynı Enstitüde ’’Doğu ve Güneydoğu Arabistan’da İslam’ın Yayılışı’’ konulu teziyle doktora çalışmasına devam ermektedir.

Diyanet İşleri Başkanlığında imam hatip, müezzin kayyım, kur’an kursu öğreticisi ve vaiz olarak çalıştı. Geçici görevle Diyanet İşleri Başkanlığı Dış İlişkiler Genel Müdürlüğünde görev yaptı. Bulunduğu yurtiçi ve yurtdışı görevleri sırasında başarılı çalışmaları nedeniyle çok sayıda takdirname, teşekkür ve başarı belgeleri ve maaş ödülü ile ödüllendirildi.

2006 ve 2010 yıllarında iki dönem Ankara Goethe Enstitüsünde ve 2007 yılında da Berlin Goethe Enstitüsünde Almanca kurslarına katıldı. B2 düzeyinde Almanca ve iyi derecede Arapça bilmektedir.