19.09.2018

Çocuklar milli ve manevi değerleri kazanacak

Doç. Dr. Oğuz Serdar Kesicioğlu, çocuğun ilkokula hazır başlamasını sağlayan bir eğitim süreci olan okul öncesi dönemin çocukları toplumun temel yapısını oluşturan değerlere adapte ettiğini ifade etti.

Giresun İl Müftülüğü 4 – 6 Yaş Kur’an Kurslarında görev yapan Kur’an Kursu öğreticilerinin mesleki yeterliliklerinin artırılması için hizmet içi eğitimler düzenliyor.
2018 – 2019 Eğitim Öğretim Dönemi 4 – 6 Yaş Kur’an Kursu Öğreticilerine Yönelik Eğitim Seminerleri kapsamında Giresun Üniversitesi Eğitim Fakültesi Okul Öncesi Eğitimi Anabilim Dalı’ndan Doç. Dr. Oğuz Serdar Kesicioğlu sunum gerçekleştirdi.

“PLANLANMIŞ EĞİTİMSEL BİR ÇEVRE SUNULMALI”
Doç. Dr. Kesicioğlu, 4-6 yaş Kur’an kursu öğreticilerinin formasyon bilgilerini geliştirmek için eğitim semineri düzenlediklerini ifade ederek, “Bu dönem çocukların gelişim ve bireysel farklılıkları dikkate alınarak, çocuklara zengin çevre fırsatları sunan, motor, bilişsel, bedensel ve duygusal gelişimi gibi tüm gelişim alanlarını ilerletmesine fırsat veren ve çocuğun ilkokula hazır başlamasını sağlayan bir eğitim sürecidir. Çocukların gelişimlerinin ve öğrenmelerinin çok hızlı olduğu bu dönemde verilecek eğitimin rastlantıya bırakılması oldukça yanlış bir tutum olacaktır. Bu nedenle çocuğa iyi planlanmış eğitimsel bir çevrenin sunulması önem taşımaktadır” dedi.
“ÇOCUĞUN GELİŞİM ÖZELLİKLERİ DİKKATE ALINMALI”
Toplumun temel yapısını oluşturan sosyal, kültürel, ekonomik ve politik özelliklerin eğitim yoluyla kazandırılacağını ifade eden Kesicioğlu, “Kaliteli, sağlıklı ve istenilen özelliklere sahip kişilerin yetiştirilmesi için, eğitime erken çocukluk döneminde başlanılmasının gerekliliği bilinmektedir. Öğreticilerin çocuğa verecekleri eğitimin verimli olabilmesi, bu dönem çocuğunun gelişimsel özelliklerine uygun özel öğretim yöntemleri dikkate alınarak eğitim planlarının hazırlanmasını ve uygulanmasını gerektirmektedir. Bu nedenle eğiticilere 36-72 aylık çocukların eğitim programları ve öğretim yöntemleri hakkında talepleri doğrultusunda bilgiler verdik. Okul öncesi eğitim dönemi, bireyin en hızlı geliştiği ve uyaranlara en açık olduğu dönemlerden biri olarak kabul edilmektedir. Bloom’un zihinsel gelişimle ilgili yaptığı çalışmalara göre 17 yaşına kadar olan gelişimin yüzde 50’si dört yaşına, yüzde 30’u dört yaşından sekiz yaşına kadar, yüzde 20’si ise sekiz yaşından 17 yaşına kadar oluşmaktadır” ifadelerini kullandı.
Kur’an Kursu öğreticilerine dünyada uygulanan eğitim örneklerini videolar ve örneklerle sunup, tartışarak yeni bakış açıları kazandırmaya çalıştıklarını belirten Kesicioğlu şunlara yer verdi, “Okul öncesi eğitimcilerinin çocuğa verecekleri eğitimin verimli olabilmesi, bu dönem çocuğunun gelişimsel özelliklerine uygun özel öğretim yöntemleri dikkate alınarak eğitim planlarının hazırlanmasını ve uygulanmasını gerektirmektedir.”

Giresun Müftülüğü