07.07.2016

Tanıtım ve Tarihçe

İdari yönden Giresun İline bağlı olan Çamoluk İlçesi, coğrafi durumu, iklim ve köylerin yerleşimi bakımından Giresun ilinden farklı özellikler göstermektedir. İklim şekilleri, coğrafi yapısı, tarihi gelişimi bakımından İç Anadolu bölgesinin  Kelkit Vadisinde yerleşmiş diğer merkezlerin özelliklerini taşımaktadır. Giresun İline bağlı olmakla birlikte tamamı ile farklı özelliklere sahip olan Çamoluk İlçesi, Kelkit vadisinde bulunan diğer merkezlerin tarihini yaşamıştır.


Elimizde İlçeyle ilgili tarihi bilgiler yeterli olmamakla birlikte Kelkit vadisinin genel olarak tarihi incelendiğinde, İlçemizin tarihi gelişimi hakkında ortalama bir bilgi edinilebilir. Buna göre; Çamoluk’ un tarihi başlangıcı M.Ö. 1341 Yıllarında Hitit Krallığı ile başlamaktadır. Bundan sonra sırasıyla Çamoluk Kimmerler’ in, Metlerin, Perslerin, Partların ve Pontus krallığının eline geçmiştir. 



İlçenin Tarihinde M.S. da Roma İmparatorluğunu görüyoruz. Daha sonra 1054 yıllarında Selçukluların eline geçmiştir.



İlçemizin Kaledere köyünde bulunan Tarihi kalenin Selçuklular döneminde yapıldığı rivayet edilmektedir. Yine İlçemize bağlı Hacıahmetoğlu köyünde bulunan kalenin de bu yıllarda inşa edilmiş olduğu tahmin edilmektedir. 



Daha sonra İran’da kurulan Akkoyunlu devletinin eline geçen Çamoluk, 1514 yılında Yavuz Sultan Selim döneminde Çaldıran savaşından sonra kesin olarak Osmanlı Devletine katılmıştır. 



Çamoluk .05.1990 tarihine kadar Alucra ilçesine bağlı bir yerleşim merkezi olarak yaşamış, 09.05.1990 tarihinde kabul edilen  3644 sayılı Kanunun  20.05.1990 tarih ve 20523 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanması ile birlikte Alucra’dan ayrılarak Giresun iline bağlı bir ilçe olmuştur.          



Çamoluk İlçesine 1991 yılında ataması yapılan ilk kaymakamın 26.08.1991 tarihinde göreve başlaması ile birlikte ilçe teşkilatlanması çalışmalarına başlanmıştır.



Çamoluk, coğrafi yapı itibariyle de 600 Km2’lik yüz ölçüme sahip bir alana yerleşmiştir.Kelkit ırmağının oluşturduğu vadi üzerindedir. Yeryüzü şekilleri bakımından ve tabiat şartları itibariyle Doğuanadolu bölgesinin yeryüzü şekillerine benzemektedir. Kelkit çayı, ilçenin doğusundan başlayıp, batıya doğru Suşehri ve Şebinkarahisar sınırlarına kadar güzel bir vadi oluşturur. İlçenin kuzeyinde Berdiya dağları, güneyinde ve doğusunda Sivas,Erzincan ve Gümüşhane ile sınırları bulunmakta olup, bu sınırlarla çevrilidir.