20.11.2017

Müftülerin resmi nikah kıyabilme yetkisine dair açıklama

5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununda yapılan değişiklikle İl ve İlçe Müftülüklerine Evlendirme Memurluğu yetkisi ve görevi verileceği hükmü Kanuna eklenmiş ancak bu konuda İçişleri Bakanlığından henüz bir yetkilendirme ve görevlendirme işlemi yapılmamıştır. İlgili Bakanlıkla Başkanlığımız arasında konuyla ilgili çalışmalar devam etmektedir.

Bu itibarla, İçişleri Bakanlığı tarafından müftülüklerimize yetki verilmeden resmi nikah kıyılması mümkün bulunmamaktadır. Yetkilendirme işlemleri konusunda Başkanlık tarafından müftülüklerimize ayrıca bilgilendirme yapılacaktır. Başkanlığımızdan gelecek bilgilendirme sonrasında müftülüklerimiz resmi nikâh işlemlerine başlayacaklardır.

Konuyla ilgili İçişleri Bakanlığı ile müşterek bir eğitim programı çalışması, uygulamalar konusunda klavuz el kitabı hazırlanması planlanmaktadır.