12.08.2022

Arapça Mütercimlik-Tercümanlık Sınavları

Hac ve umre ibadeti için Suudi Arabistan'a gidecek vatandaşlarımızın bu ibadetlerini sağlık, güvenlik ve huzur içerisinde yerine getirebilmeleri için organizasyonda görevlendirilecek personelimize önemli görev ve sorumluluk düşmektedir. Bu itibarla; hac ve umre yolcularına hizmet sunmak amacıyla, gelecek yıllarda düzenlenecek hac ve umre organizasyonlarında Mütercim-Tercüman olarak görevlendirilecek personelin seçimine esas olmak üzere Arapça dilinde yazılı ve sözlü sınav / mülakat yapılması planlanmaktadır.

Söz konusu sınava müracaat etmek isteyenlerin;

a) Halen Başkanlık teşkilatında (4/B sözleşmeli personel dahil) veya Türkiye Diyanet Vakfı bünyesinde çalışıyor olması,

b) 22 Ağustos 2022 tarihi itibariyle (4/B sözleşmeli statüde geçen hizmet süresi dahil, vekillik, 4/C kısmi zamanlı sözleşmeli ve Başkanlığımız personeli için SGK'da geçen süreler hariç olmak üzere) Başkanlıktaki veya Türkiye Diyanet Vakfındaki toplam fiili hizmet süresinin en az 2 yıl olması,

c) 31 Aralık 1964 tarihinden sonra doğmuş olması,

d) Belirlenen başvuru ücretini yatırmış olmak kaydıyla; Arapça dilinde mütercimlik-tercümanlık müracaatını 22-26 Ağustos 2022 tarihleri arasında www.hac.gov.tr internet adresindeki "Mütercimlik-Tercümanlık Görevli Müracaatı" linkinden T.C.kimlik numarası ile on-line yaparak, aldığı çıktıyı 29 Ağustos 2022 Pazartesi günü mesai bitimine kadar il müftülüğüne tasdik ettirmiş olması,

Şartları aranacaktır.

Müracaat, Sınav ve Diğer İşlemlere İlişkin Hususlar

1- Personelin görevli olduğu birimler ile müftülükler, müracaat edenlerin formlarını inceleyecek, şartları uygun olanların müracaatlarını hac görevli programından onaylayacaklar, şartları uygun olmayanların müracaatlarını ise programdan sileceklerdir.

2- Müracaat edenlerden; "görevlendirilmesinde fiziki engeli veya sağlık açısından problemi bulunanlar, haklarında adli veya idari soruşturması devam edenler ile açığa alınanlar veya müracaat tarihlerinde açıkta bulunanlar, geçici olarak Başkanlık dışındaki kurumlarda görevli olanlar, halen askerde olanlar ve ücretsiz izinde olanların", diğer şartları taşısalar bile, müracaatları kabul edilmeyecek; müracaat etmiş olsalar dahi şartları taşımadığı tespit edilenler sistemden çıkartılacaktır.

3- Hac ve umre organizasyonlarında görevlendirilmek üzere usulüne ve şartlarına uygun olarak müracaat eden personel Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürlüğünce bilahare belirlenecek yer ve tarihte yazılı sınavına tabi tutulacaktır.

4- Başvuru ücreti olarak 100 (yüz) TL. Vakıf Katılım Bankası, Ziraat Bankası, Ziraat Katılım Bankası, Albaraka Türk Katılım Bankası, Kuveyt Türk Katılım Bankası, Emlak Katılım Bankası ve Türkiye Finans Katılım Bankası nezdinde bulunan "Hac Kurumsal Mütercimlik-Tercümanlık Sınav Ücreti Hesabı"na 26 Ağustos 2022 tarihi mesai saati bitimine kadar yatırılabilecektir.

5- Başvuru ücreti yatırıldıktan sonra, personelin vazgeçme ve talimatta belirtilen şartları taşımaması gibi sebeplerle müracaatının kabul edilmemesi durumunda yatırılan ücretin iadesi yapılmayacaktır.

6- Belirlenen süre içerisinde sınav ücretini yatırmayan, ücretini yatırdığı halde müracaatta bulunmayan ve aktivasyon işlemlerini yaptırmayan, yapılacak yazılı sınav ve mülakatlara katılmayan personelin daha sonraki talepleri dikkate alınmayacaktır.

7- Müracaat eden personele ait dilekçeler ilgili birimlerince muhafaza edilecektir.

8- Müracaatların alınmasından sonra atama, nakil, emeklilik, istifa, vefat gibi her hangi bir sebeple personelin durumunda meydana gelebilecek değişiklikler ivedilikle Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürlüğüne bildirilecektir.

9- Müracaat, yazılı sınav ve mülakattan sonra görevlendirilmelerine mani her hangi bir durumu ortaya çıkanlar ile şartları taşımadığı sonradan tespit edilenler sistemden çıkartılacaktır.

10- Bu talimatın bir sureti, il müftülüklerince ilçe müftülüklerine ivedilikle ulaştırılacak, ayrıca talimatta yer alan hususlar ilgili personele birimlerince imza karşılığı tebliğ edilecektir.