11.03.2019

8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ KONFERANSI YAPILDI...

İlçemiz Müftülüğü tarafından “8 Mart Dünya Kadınlar Günü” münasebetiyle “Geçmişten Geleceğe Kadın ve Toplum” konulu konferans düzenlendi.

Belediye AVM Toplantı ve  Konferans Salonu’nda düzenlenen programa Toki Camii Müezzin Kayyım'ı Necdet ÇİFTCİ'nin Kur’an-ı Kerim Tilaveti okumasıyla başlandı.
Daha sonra “Geçmişten Geleceğe Kadın ve Toplum” konulu konferansını vermek üzere kürsüye davet edilen Giresun İl Uzman Vaizesi Zeynep ÖZDEMİR katılımcılara yaptığı konuşmada “Kadın İslam geldiği zaman Allahü Teâlâ’nın bize nazil ettiği kitabında insan olarak değer bulmuştur. Eski çağ tarihine baktığımız zaman kadıların bugünkü serüvenine, bugünkü noktaya ulaşana kadar sancılı bir dönem geçirdiğini görüyoruz. Bu sancılı dönem kadının insan mı yoksa değil mi diye tartışıldığı dönemdir. Bu dönem köle pazarlarında köledir diye satıldığı dönemdir. İsim verilmeye layık görülmeyip mesela eski Çin’de rakamlarla çağrıldığı dönemdir. Köle pazarlarında satılan kadının özgürlüğü yok, kimliği yok ve kadın olarak değeri yok. Cahiliye çağında ise kadın utanç vesilesi sayılıyor. Anne ve babalar düşünüyor, bu utancı büyütelim mi yoksa bir cesaret gösterip kurtulalım mı diye düşünüyor. Böyle bir serüvenden geçen kadın İslam geldiği zaman Allahü Teâlâ’nın bize nazil ettiği kitabında insan olarak değer buluyor. Allah kullarına cinsiyet üzerinden muamele etmiyor. Kul, insan diyor. Biz Kuran’ı Kerim’i okuduğumuz zaman şu ibareleri sıkça tekrarlıyoruz. Ey iman edenler, ey insanlar, bu tabirlerin ikisini de sıkça tekrarlar, sıkça okuruz. İnsana hitap eder, mümine iman edene hitap eder. Mümin ve iman eden insan der iken cinsiyet üzerinden hitap yoktur. Çünkü Allah kuluna insan olarak bakar, muhatabına mümin olarak bakar. Dolayısıyla kadın Kuran’da insandır, iman etmiş bir insandır. Değer verilmeyen noktada İslam’ın baş tacı yaptığı kadın, değer verilmeyen noktada ötelenen ve itelenen kadın Kuran’da “öf” bile deme ebeveynine derken babanın yanında birlikte zikredilen, hangisine muhabbet besleyip hitap edeyim, hangisine hürmet edeyim sorularına annene, annene, annene diyerek öncelenen kadın olmuştur. Bunların hepsi çok anlamlı ve kıymetlidir. Kadın değerini bilmek, kadın insan olarak, mümin olarak nasıl bir tahtta oturduğunu günümüzde bilmek ve anlamak zorundadır.” dedi.