29.11.2017

İLÇE MÜFTÜMÜZ İSA YAYKIN'IN MEVLİD-İ NEBİ MESAJI....

“29 Kasım Çarşambayı Perşembeye bağlayan gece Rebiul evvel ayının 12. gecesi, yani sevgili peygamberimiz Hz. Muhammed Mustafa (sas)’in dünyaya teşriflerinin 1446. sene-i devriyesidir. Efendimizin dünyaya gelişini İslam âlemi olarak büyük bir coşku ile kutluyoruz. Özellikle camilerimizde ve başka mahfillerde de kutlamalar yapılıyor. Hulefa-i raşidin döneminden sonra peygamberimizi anma ve anlama adına bu tür etkinlikler ilk defa Mısır’da başlamış, zamanla bütün İslam coğrafyasında yaygınlaşmıştır.

İnsanların Dünya ve Ahiret mutluluğu için, sorumluluklarını bildiren ve açıklayan bir rehbere ihtiyacı vardır. Allah (c.c), bu ihtiyacı peygamberler vasıtasıyla gidermiştir. Peygamberler, toplumları doğru ve hak olana yöneltmek için hayatlarını tebliğ ve davete adamışlardır. İşte, Peygamber Efendimiz de Hatemu’ül-Enbiya’dır. Bu vesileyle Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.s)’in doğum günü olan Mübarek Mevlid Kandilini, bu gece idrak edeceğiz.

Mevlid Kandili, Sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.s)’in, Tevhid inancının zayıfladığı, insanların vahiyle bağlarının koptuğu, iyilik ve güzellik adına her türlü değerin yok edildiği, her türlü kötülüğün, günahın, zulmün, vahşetin hüküm sürdüğü bir ortamda, Milâdi 571 yılında, 12 Rebiülevvel Pazartesi gecesi ‘insanlığa bir rahmet olarak’ dünyaya gelmesi münasebetiyle idrak edilen bir kandildir. O’nun gelişiyle insanlık hak ve hürriyetine kavuşmuş, insanlığı karartan cehalet bulutları dağılıp yok olmuştur.

Peygamberimiz Hz. Muhammed (sav)’in, insanlık tarihi için önemli bir dönüm noktasıdır. Çünkü Peygamber Efendimiz (s.a.v) insanlara; Allah’ın emir ve yasaklarını tebliğ etmiş,  bizzat kendisi de bizzat yaşayarak örnek olmuştur. Bu sayede, bunalım ve karanlık içerisinde olan insanlık iç huzura ermiş ve bu nurla aydınlığa kavuşmuştur.

Bir dönem Peygamberimizin dünyaya teşrifleri Miladi takvime göre değerlendirilip ona göre etkinlikler düzenlenmiştir. Ancak hicri takvime göre hiç duraksamaksızın Peygamberimizin doğduğu gün camilerimizde büyük bir coşku ile idrak edilmiş ve kutlanmıştır.

"Mevlidi Nebi Haftasına" girmiş bulunuyoruz. Bundan sonra Diyanet İşleri Başkanlığımızın aldığı kararla Peygamber efendimizin dünyaya teşrif ettiği Rebiulevvel ayının 12. gecesine tekabül eden haftayı Mevlidi Nebi Haftası olarak değerlendireceğiz. Bu haftaya ait bu seneki ana temamız “En Güzel Örnek Peygamberimiz” olarak belirlenmiştir. Bir baba olarak Hz. Peygamber, bir eş olarak efendimizin örnekliği, bir dede olarak onun örnekliği. Bunun dışında hayatta insanların karşılaşabileceği her konumda sevgili peygamberimizin örnekliğini alabiliriz.

Allah (c.c), cümlemizi O’na layık ümmet olan, O’nun sevgisine nail olan, getirdiği ilahi mesajı anlayabilen kullarından eylesin. Bu dilek ve temennilerle, mübarek Mevlid Kandilinizi tebrik ediyorum.

Mevlid Kandili münasebetiyle, Fatih Camii başta olmak üzere tüm camilerimizde vaaz-u nasihatler, Kur'an-ı Kerim ve Mevlid-i Şerif programları tertip edilecektir. Mevlid Kandili özel programlarımıza vatandaşlarımızı davet eder, Mevlid kandilinin şehrimize, ülkemize, milletimize, İslam Âlemi'ne ve insanlığa hayırlar getirmesini Cenab-ı Hak’tan niyaz ederim.

Bu vesile ile; Mısır’ın Ariş kentinde Cuma namazı esnasında, bir camiye düzenlenen terör saldırısında canını kaybeden 305 Müslüman kardeşimize  Allah’tan rahmet diliyorum. Rabbimden Dünyadaki tüm mazlumların yar ve yardımcısı olmasını diliyor; tüm terör örgütlerinin kahru perişan olmasını niyaz ediyorum.

İsa YAYKIN                                                                   Şebinkarahisar Müftüsü