İlçe Müftülüğümüz, 633 sayılı Diyanet İşleri Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun’la kendisine verilen “İslam Dininin inançları, ibadet ve ahlak esasları ile ilgili işleri yürütmek, din konusunda toplumu aydınlatmak ve ibadet yerlerini yönetmek” görevlerini Alucra Hükümet Konağı binasının ikinci katında Müftülüğümüze tahsis edilen alanda yürütmektedir.
Müftülüğümüze bağlı 92 cami 1 Hafızlık Kur'an Kursu 1 4-6 Yaş Kur'an Kursu 3 adet İhtiyaç odaklı Kur'an Kursu bulunmaktadır.
Türkiye Diyanet Vakfı'nın 13 Mart 1975 yılında kurulmasının ardından 01 Aralık 1975 tarihinde 2633 sayılı olurla ilçemizde Şubesi açılan T.D.V Alucra Şubesi İlçe Müftülüğümüz bünyesinde faaliyetlerini sürdürmektedir.
İLÇENİN TARİHÇESİ
Giresun'un iç kesiminde İl merkezine 140 km mesafede 1460 m rakıma sahip ilçe, bünyesinde 6 mahalle ve 38 köy barındırmaktadır.
Alucra’nın yerleşim tarihi Hititlere kadar uzanmaktadır. İskitler, Kimmerler, Medler, Persler, Romalılar ve Bizanslılar (Romalılar- Rumlar) bölgede sırasıyla hakimiyet kurmuşlardır.
MS 391 yılında Alucra Orta Asya’dan gelen Kıpçak ve Peçenek Türklerinin bu bölgeye gelmesiyle, 60 yıl kadar Türklerin yönetiminde kalmıştır. 8. yüzyılda ise Maveraünnehirden gelen Oğuzlar, Türkmenler; Çamoluk, Çakmak ve Koman bölgelerine yerleşmişlerdir.
1071 Malazgirt Meydan Muharebesi’nden sonra Alucra ve çevresi Türkmen beyi Kuşluhan Bey tarafından fethedilmiş, merkezi Trabzon’da bulunan Danişmendliler Beyliği’nin idaresine verilmiştir. Bölge, Bizans ve Mengücekliler arasında bu dönemlerde birkaç kez el değiştirmiştir.
Osmanoğulları Anadolu birliğini kurunca, Alucra da bu beyliğe katılmış oldu. Bir dönem Türkmen Uzun Hasan önderliğinde Akkoyunlular Alucra’yı kendi topraklarına kattılar. Ancak Fatih Sultan Mehmed bu bölgeye sefer düzenleyerek geri aldı. Otlukbeli Muharebesi’nden sonra da Alucra bölgesi tamamen Osmanlı idaresinde kalmış oldu.
I. Dünya Savaşı’nda Alucra’da bir cephe oluşturulmuş, cephe komutanı Mareşal Mustafa Fevzi Çakmak karargahını bugünkü Fevzi Çakmak ile Yeşilyurt köyleri bölgesinde kurmuştur. Yeşilyurt köyü Kurbaba Dağı civarında şehitlik mevcuttur.
1876 yılına kadar Mindeval ve Kuvata adında iki nahiyesiyle idare edilen Alucra, bu tarihten sonra Şebinkarahisar Mutasarrıflığına bağlı bir ilçe olmuştur. İlçe merkezi, Karabörk, Kemallı, Koman köyleri arasında zaman zaman yer değiştirdikten sonra, şimdiki yerine yerleşmiştir.
1933 yılında Şebinkarahisar’ın İl satatüsü alınarak ilçe olmasıyla Alucra, Giresun iline bağlı bir ilçe olmuştur.
İLÇENİN İSMİ
Aluç ağacının çok olması dolayısıyla bu dönemde ismini aldığı sanılmaktadır. Başka bir rivayete göre de Fatih Sultan Mehmed, Şebinkarahisar’da iken elini Alucra’ya uzatarak “el-ücrâ” (ücra yer) diye söylediği rivayet edilir.